destilleren |
|
Doel- Het kunnen uitleggen en toepassen van het begrip destilleren.
- Het kunnen benoemen van de testopstelling en de benodigde onderdelen. - het kunnen uitleggen van het begrip fractie. |
uitleg
Wijn bestaat voornamelijk uit water en alcohol. De alcohol kun je uit de wijn halen door te destilleren . De werking van destillatie berust op een verschil in kookpunten van twee stoffen. Alcohol kookt bij 78 °C. Water kookt bij 100 °C.
Door de wijn rustig te verwarmen begint de alcohol in de wijn als eerste te koken. De damp die van het mengsel afkomt bestaat dan "voornamelijk" uit alcohol. Die damp koel je vervolgens afkoelt totdat het condenseert . De vloeistof die dan ontstaan is noemen we het destillaat. Het destillaat van wijn bestaat voornamelijk uit alcohol. |
Fracties
Tijdens het destilleren veranderd het destillaat voortdurend. Omdat er steeds minder alcohol in het mengsel zit komt er ook steeds minder alcoholdamp en steeds meer waterdamp van het mengsel af. Als je het mengsel maar door blijft verwarmen zit uiteindelijk alle alcohol en al het water weer in het destillaat. Je kunt het destillaat daarom beter opvangen in kleine beetjes. Die kleine beetjes noemen we fracties . De eerste fractie bevat de meeste alcohol. De laatste fractie bevat het meeste water.
Tijdens het destilleren veranderd het destillaat voortdurend. Omdat er steeds minder alcohol in het mengsel zit komt er ook steeds minder alcoholdamp en steeds meer waterdamp van het mengsel af. Als je het mengsel maar door blijft verwarmen zit uiteindelijk alle alcohol en al het water weer in het destillaat. Je kunt het destillaat daarom beter opvangen in kleine beetjes. Die kleine beetjes noemen we fracties . De eerste fractie bevat de meeste alcohol. De laatste fractie bevat het meeste water.
|
|