Like 4nix on Facebook
4nix.nl
  • Home
  • ______________________________
  • BEGRIPPEN (alle)
    • NaSk Begrippen
    • Techniek Begrippen
  • Installatie techniek
  • ______________________________
  • Techniek
    • Techniek Begrippen
    • Installatietechniek
  • NaSk
    • NaSk Begrippen
  • Wiskunde
    • video uitleg
    • aangezichten
  • Rekenen
  • ICT
    • Solid Works >
      • Solid Works Hfst 1
      • Solid Works Hfst 2
    • AutoCAD 2014
    • 3D Animatie - Blender
    • Starboard
    • iPad - Apps!!!
  • ______________________________
  • BINAS
  • Periodiek Systeem
  • ______________________________
  • Opmerkelijke Foto's & Films
  • Opmerkelijk onderwijs
  • Opmerkelijk nieuws
  • ______________________________
  • UPLOAD
  • Foutje gespot?
  • ______________________________
  • blog
  • ______________________________

destilleren

Begrippen Nask

Doel

- Het kunnen uitleggen en toepassen van het begrip destilleren.
- Het kunnen benoemen van de testopstelling en de benodigde onderdelen.
- het kunnen uitleggen van het begrip fractie.
Aangemaakt: 10-03-2014
Laatst gewijzigd: 10-03-2014

bron:  NaSkPastoor.nl

uitleg

Wijn bestaat voornamelijk uit water en alcohol. De alcohol kun je uit de wijn halen door te destilleren . De werking van destillatie berust op een verschil in kookpunten van twee stoffen. Alcohol kookt bij 78 °C. Water kookt bij 100 °C. 
Door de wijn rustig te verwarmen begint de alcohol in de wijn als eerste te koken. De damp die van het mengsel afkomt bestaat dan "voornamelijk" uit alcohol. Die damp koel je vervolgens afkoelt totdat het condenseert . 
De vloeistof die dan ontstaan is noemen we het destillaat. 
Het destillaat van wijn bestaat voornamelijk uit alcohol.
Foto
onderdelen tbv destilleren
Fracties
Tijdens het destilleren veranderd het destillaat voortdurend. Omdat er steeds minder alcohol in het mengsel zit komt er ook steeds minder alcoholdamp en steeds meer waterdamp van het mengsel af. Als je het mengsel maar door blijft verwarmen zit uiteindelijk alle alcohol en al het water weer in het destillaat. Je kunt het destillaat daarom beter opvangen in kleine beetjes. Die kleine beetjes noemen we fracties . De eerste fractie bevat de meeste alcohol. De laatste fractie bevat het meeste water.

samenvatting

Destilleren is een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden, gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen. 
Foto

links en downloads

Powered by Create your own unique website with customizable templates.