Drinkwater |
|
Doel- Je kunt uitleggen hoe drinkwater uit oppervlakte water wordt gemaakt.
|
uitleg
Water dat zo schoon is dat je het kunt drinken noemen we drinkwater. Om oppervlaktewater geschikt te maken om te drinken worden verschillende scheidingsmethoden gebruikt (video 1). Als eerste wordt het water gezeefd. Daarna wordt er ijzerchloride toegevoegd om zwevende stoffen in te kapselen. Deze vlokken met het vuil worden weer uit het water gefilterd. Met ultraviolet licht worden virussen en bacteriën gedood. Het water wordt met behulp van actieve kool nog verder gezuiverd door de kleur- en geurstoffen te adsorberen .
Hoe dit proces precies verloopt kun je in een schema tekenen (afbeelding 1) |
Video 1: Drinkwater zuivering
|
Uitleg bij afbeelding 1
1. Het water, dat opgepompt wordt uit de Maas, wordt door drie grote spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch geleid. De kwaliteit van het water verbetert hier tijdens dit verblijf van circa 5 maanden op een natuurlijke manier. Via leidingen wordt het water vervolgens naar de productielocaties Berenplaat, Kralingen, Baanhoek en Braakman gepompt.2. Daar aangekomen wordt het water door microzeven geleid, waardoor de grove vuildeeltjes uit het water verwijderd worden. Daarna wordt het water voorzien van een vlokmiddel (ijzerchloride of aluminiumsulfaat). |
Deze vlokken binden zich aan zwevende stoffen en andere verontreinigingen, waardoor we de meeste kleinste vuildeeltjes uit het water kunnen verwijderen door een eerste filterstap.
3. Snelfilt Deze vlokken binden zich aan zwevende stoffen en andere verontreinigingen, waardoor we de meeste kleinste vuildeeltjes uit het water kunnen verwijderen door een eerste filterstap.ers filteren vervolgens de overgebleven vlokken met het ingesloten vuil uit het water.
4. Door de hoofddesinfectie wordt het water bacteriologisch betrouwbaar gemaakt. Dit gebeurt door middel van ultraviolet licht (UV) of ozon.
5. Als laatste wordt het water door actief-koolfilters geleid, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen.
6. Hierna wordt er nog een zeer kleine hoeveelheid chloordioxide aan toegevoegd om de bacteriën die op de actief-kool groeien af te doden. Hierna wordt het zuivere drinkwater opgeslagen in reinwaterreservoirs of -kelders. Na dit zorgvuldige zuiveringsproces gaat dit kraanwater van hoge kwaliteit via een ondergronds leidingnet naar de klanten. Dag en nacht, het hele jaar door.
3. Snelfilt Deze vlokken binden zich aan zwevende stoffen en andere verontreinigingen, waardoor we de meeste kleinste vuildeeltjes uit het water kunnen verwijderen door een eerste filterstap.ers filteren vervolgens de overgebleven vlokken met het ingesloten vuil uit het water.
4. Door de hoofddesinfectie wordt het water bacteriologisch betrouwbaar gemaakt. Dit gebeurt door middel van ultraviolet licht (UV) of ozon.
5. Als laatste wordt het water door actief-koolfilters geleid, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen.
6. Hierna wordt er nog een zeer kleine hoeveelheid chloordioxide aan toegevoegd om de bacteriën die op de actief-kool groeien af te doden. Hierna wordt het zuivere drinkwater opgeslagen in reinwaterreservoirs of -kelders. Na dit zorgvuldige zuiveringsproces gaat dit kraanwater van hoge kwaliteit via een ondergronds leidingnet naar de klanten. Dag en nacht, het hele jaar door.