emulgator |
|
DoelJe kunt uitleggen wat een emulgator is.
Je kunt uitleggen wat een emulsie is. Je kunt voorbeelden van een emulgator en emulsie geven. |
uitleg
Een emulgator is een stof die een emulsie gemengd kan houden. Ze worden veel gebruikt in de cosmetica voor het maken van crèmes. Zepen zijn een andere belangrijke toepassing van emulgatoren .
De emulsie
Bij een emulsie zijn twee vloeistoffen met elkaar gemengd (afbeelding 1). De vloeistoffen willen niet in elkaar oplossen . Daardoor blijven er zelfs na heftig schudden altijd kleine druppels van elk van de stoffen door elkaar gemengd. Hierdoor kun je niet door de emulsie heen kijken. Wanneer je een emulsie een tijdje laat staan zullen de twee vloeistoffen ontmengen . Er ontstaan twee lagen. Wanneer je dit wilt voorkomen kun je een emulgator toevoegen. Dit is een stof die de twee niet mengbare vloeistoffen gemengd houd. Zeep is bijvoorbeeld een goede emulgator . |
Voorbeelden
Mayonaise, bodymilk, make-up-remover, margarine, melk.
Mayonaise, bodymilk, make-up-remover, margarine, melk.
Scheiden
Emulsies zijn te scheiden met de scheidingsmethode bezinken. De werking van zeep en emulgatoren. Een zeepmolecuul bestaat uit een kop en een staart. Deze twee delen hebben verschillende eigenschappen. De kop lost goed op in water . We noemen de kop daarom ook wel hydrofiel (houd van water ). De staart lost slecht op in water. We noemen de staart daarom ook wel hydrofoob (is bang voor water). De staart lost wel heel goed op in vetten en oliën. Wanneer je een zeep in water oplost gebeurt er iets aparts met de zeepmoleculen. De staarten proberen weg te blijven van het water. De eerste moleculen die in het water komen gaan naar het oppervlak (afbeelding 1). Daar kunnen de koppen in het water opgelost zijn terwijl de staarten uit het water steken. Als het wateroppervlak vol is vormen de zeepmoleculen micellen (afbeelding 2). Een micel ontstaat doordat de zeepmoleculen de staarten bij elkaar steken. Aan de buitenkant ontstaat dan een laag van hydrofiele koppen. Wanneer de zeepmoleculen een vet of olie tegenkomen steken ze hun staart hierin (afbeelding 3). Zo wordt een vetdeeltje omringt door zeepmolecule. Hierdoor is het vetdeeltje oplosbaar geworden in het water (video 1). |
Video 1: micellen
|
video 1: micellen
|