traagheid |
|
DoelJe kunt het principe traagheid uitleggen
|
uitleg
Om een voorwerp van snelheid of richting te veranderen is een kracht nodig. Zonder deze kracht zal elk voorwerp zijn snelheid of richting behouden. Dit verschijnsel noemen we traagheid. Traagheid wordt ook wel inertie genoemd. Dit kan leiden tot aparte, bijzondere en soms gevaarlijke situaties.
Om de veiligheid van auto's te garanderen worden er veel testen mee gedaan. Een aantal auto's worden opzettelijk gecrasht om te zien of ze veilig zijn, de zogenaamde crashtests (video 1). De crashtestdummy en de auto hebben op het moment van botsen dezelfde snelheid. De snelheid van de auto verandert plotseling. De snelheid van de crashtestdummy verandert niet op nauwelijks. Daardoor vliegt de crashtestdummy in de auto naar voren. Maatregelen zoals veiligheidsgordels en airbags beschermen ons tegen de gevolgen. Een ander voorbeeld van traagheid in werking is de 'tafelkleed truc' (video 2). De voorwerpen op tafel hebben een snelheid van nul. De voorwerpen zullen proberen deze snelheid vast te houden. Door het tafelkleed met een stevige beweging naar beneden te trekken glijd het onder de gedekte tafel vandaan. |
video 1: crashtests
video 2: 'tafelkleed truc'
|
De effecten van traagheid zijn groter als de massa groter wordt. Eén van de grootste oceaantankers, de Knock Nevis (afbeelding 1 en 2), weegt zoveel dat hij bijna 9 kilometer nodig heeft om tot stilstand te komen.